Monday, September 8, 2008

Kek keju dingin
KEK Keju menjadi kegemaran di mana saja tetapi tidak ramai yang tahu bagaimana menyediakannya. Ia sejenis kek yang mudah untuk dipelbagaikan dengan variasi perisa.

Misalnya, kek keju coklat atau kek keju buah-buahan seperti oren, pic, pisang dan seumpamanya. Jadi, bila anda tahu membuat satu jenis kek keju, anda akan dengan sendirinya pandai membuat pelbagai kek keju yang lain.

Ada dua jenis kek keju iaitu jenis bakar dan tidak bakar. Jenis tidak bakar diperbuat dengan campuran serbuk gelatin atau agar-agar. Jika orang Islam menggunakan gelatin, pastikan ia halal. Jenis bakar pula menggunakan suhu yang agak rendah dan selalunya kek keju tersebut dibiarkan sejuk di dalam ketuhar supaya ia tidak merekah kerana perubahan suhu bilik.

Kaedah memasak dengan pengukus bertingkat juga menjadi ciri utama di mana loyang berisi adunan kek tersebut diletakkan di dalam sebuah bekas atau tin yang lebih besar. Ini adalah untuk memastikan udara di dalam ketuhar stabil dan wujud wap air yang dapat menjamin kek keju masak dengan lebih sempurna.

Membuat kek keju dingin tidak memerlukan banyak kemahiran, sebenarnya. Anda hanya perlu menggunakan pemutar elektrik untuk memukul krim keju. Ingatlah bahawa krim keju mesti dibiar pada suhu bilik supaya ia lembut sebelum dipukul. Dengan ini saja ia akan mudah gebu bila dipukul pula dengan gula kaster.

Krim putar mudah didapati di mana-mana pasar raya besar. Pastikan ia sentiasa dingin dan keluarkan dari peti sejuk sejurus sebelum anda memasukkan ke dalam adunan. Krim putar tenusu adalah berbeza daripada krim putar bukan tenusu yang banyak digunakan di dalam membuat krim bagi menghias kek.

Selain ceri hitam, anda boleh gantikan dengan nenas, pic atau sebarang buah-buahan di dalam tin. Anda juga boleh menggunakan pisang dan boleh disusun terus di atas lapisan biskut tersebut. Pastikan buah-buahan di dalam tin disejat terlebih dulu sirapnya. Kemudian susun supaya setiap potongan kek mendapat bahagian buahnya.

Perkara paling utama yang mesti diketahui tentang kek keju dingin adalah gelatin. Cara melarutkan gelatin adalah dengan cara merendamkan terlebih dulu di dalam air yang diletakkan di dalam mangkuk kecil. Pastikan mangkuk tersebut tahan panas.

Setelah gelatin kembang, letak mangkuk di dalam periuk berisi air mendidih. Kacau hingga larut. Kemudian biarkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam adunan krim keju. Elakkan daripada mencampurkan ketika ia masih panas. Sentiasa pukul adunan semasa memasukkan larutan gelatin supaya ia bercampur dengan sempurna. Tutup atasnya dengan plastik kemudian bungkus dengan foil sebelum diletak di dalam peti sejuk selama semalaman atau sehingga keras sebelum dihiris.

Untuk mendapatkan hirisan yang kemas dan tidak comot, bilas pisau pemotong dengan air panas. Lap kering kemudian barulah memotong kek tersebut. Kek ini memang tidak menggunakan tepung atau telur. Ia juga tahan lama jikalau disimpan di dalam bekas bertutup yang diletakkan di dalam peti sejuk.

Namun begitu, kek keju yang mempunyai gelatin tidak tahan jikalau diletakkan di tempat yang panas. Ia mudah cair. Jika anda ingin membawanya berkelah atau sebagainya, pastikan kek tersebut dibekukan terlebih dulu di dalam tempat pendingin beku. Kemudian bungkus dengan plastik nipis clingfilm. Setelah itu, barulah dibungkus pula dengan kertas aluminium. Dengan cara ini, kek tidak mudah cair.

Gunakan biskut Digestive kerana ia tinggi serat. Namun begitu, anda juga boleh gunakan biskut marie dengan campuran badam atau gajus panggang. Ini akan membuat lapisan bawah kek keju lebih rangup dan menyelerakan. Jadi, tiada alasan lagi untuk tidak membuatnya di rumah kerana ia memang mudah dan cepat!

No comments: